50-TALSCAFÉET MITT I CENTRALA HÄLSINGBORG

RING OCH BESTÄLL!
042-28 14 40

MER ÄN 40 OLIKA SORTERS HEMBAKTA KAKOR!

ÅRETS CAFÉ 2019 I HÄLSINGBORG!!


Info allergier

Det verkar ruskigt jobbigt att vara allergisk. Det enda vi kan göra för att underlätta är att skriva tydligt vilka ingredienser vi använder. Så det har vi gjort. På alla skyltar till våra många kakor framgår det vilka som inte innehåller mjölk, ägg, nötter och mjöl. Informationen finns även på hemsidan. Varje kaka och maträtt har en egen sida med detaljerad information.

Utnyttja gärna sökfunktionen som finns på avdelningarna för "Mat" och "Kakor". Om du väljer "Allergier" i rullmenyn för "Speciella ingredienser" och trycker på "Sök" så kommer det upp en lista på alla de maträtter respektive kakor som inte innehåller den produkten som du är allergisk mot.

Vi har valt att använda vegetabiliskt fett, både till bakning och matlagning. Det margarin vi använder för att smöra mackor med är även det vegetabiliskt, så inget av det fett vi använder innehåller således mjölk. Båda sorternas margarin kommer från Danmark, och som en liten bonus innehåller det därmed heller inga transfetter eftersom det är förbjudet i vårt grannland.

Allt bakas på plats. Det innebär att det kan finnas mjöl i luften. Och det i sin tur innebär att vi inte kan garantera att de kakor som inte innehåller mjöl är glutenfria även om vi själva inte lagt något mjöl i byttan när vi blandat ihop dem. Däremot kan vi garantera att det inte har slunkit med något mjöl av misstag i de kakor där det står att det inte finns något mjöl. Samma sak är det med nötter, ägg och mjölk.

Vi upplyser också om att de kakor som innehåller cornflakes kan innehålla spår av mjöl i just cornflakesen eftersom tillverkaren har uppgett det i innehållsdeklarationen.

Dammsugarna och de bollar som samsas på nedersta hyllan i en av våra kakdiskar – Kalaskulor, Arraksbollar, Stora hövdingar och Sputnikar – innehåller inte mjöl. I stället för att använda kakrester har vi valt att göra allergikerna glada genom att blanda ihop en egen smet som baseras på havregryn.

Vi använder helt vanliga havregryn, alltså inga som odlats på speciella fält och beretts i speciella fabriker där inget mjöl kommer i närheten. Anledningen är att vi själva hanterar mjöl i vårt eget kök, så då försvinner liksom hela meningen med att använda speciella havregryn.

Dessutom samsas kakorna i samma disk, så de som är allergiska får själva avgöra om de kan äta en kaka utan mjöl som exempelvis legat på samma hylla som en cheesecake med en botten som innehåller gluten. 

Vi är mycket noga med att diska alla redskap i maskin mellan de olika baken. Dessutom använder vi en egen tång eller tårtspade till varje kaka.

För den som vill ha en hemlagad burgare och är glutenallergiker finns det möjlighet att beställa glutenfritt bröd (japp, det är köpt). Själva burgaren innehåller bara svenskt nötkött, lök och kryddor så det är fritt fram!

Det finns även glutenfritt bröd för den som vill ha en varm macka eller en traditionell smörgås med räkor eller ägg och sill till exempel. Det finns även möjlighet att beställa glutenfria köttbullar till köttbullsmackan! De är hemgjorda, och lika goda som de vanliga!

Vi använder alltid plasthandskar när vi hanterar mat, men poängtera gärna att du är allergisk när du beställer, så byter vi såklart handskar och plockar ut ett nytt smörpaket från kylen och tar med en ny smörkniv för att vara på säkra sidan så att inte någon smula halkar med.

En del tål att smörkniven har varit i kontakt med vanligt bröd, andra inte. De varma mackorna lägger vi givetvis gärna i aluminiumfolie i grillen så att inte brödet kommer i kontakt med mjöl från föregående macka. Eftersom foliet isolerar tar det lite längre tid för mackan att bli färdig, och den får heller inte riktigt lika snygga ränder som om den läggs direkt på järnet. Bara berätta hur du vill ha det, så fixar vi det!

Baguetterna innehåller inte ägg, mjölk eller nötter.
Landgångsbrödet till de varma mackorna innehåller inte ägg, mjölk eller nötter.
Det glutenfria brödet innehåller inte ägg, mjölk eller nötter.
Brödet till de klassiska smörgåsarna innehåller inte ägg, mjölk eller nötter.
Hamburgarbrödet innehåller inte ägg, mjölk eller nötter. 
Brödet till Nackamackan, Nackamacka specialare och varma mackor de luxe innehåller inte ägg eller mjölk. Brödet kan innehålla spår av nötter.

Wienerkorv innehåller inte gluten, ägg, mjölk eller nötter
Våra köttbullar går att få glutenfria – säg till speciellt när du beställer. De innehåller inte ägg eller nötter.
Våra pannbiffar går att få glutenfria – säg till speciellt när du beställer. De innehåller inte ägg eller nötter.
Våra vegetariska burgare går att få glutenfria – säg till speciellt när du beställer. De innehåller inte ägg, mjölk eller nötter.
Röstin innehåller inte ägg, mjölk eller nötter.